10 powodów, dla których warto gotować w domuCzy warto jeść gotowe i pakowane potrawy, całkowicie pozbawione niezbędnych składników odżywczych i bogatych tylko w tłuszcze, cukry i sól, czy jednak gotować samemu i powoli otworzyć się na zdrową i kompletną dietę? Odpowiedź jest oczywista: nauczyć się gotować samemu i znaleźć w tym radość!Czytaj więcej
Przewodnik po włoskim salami. Wybierz swoje ulubione!Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie.Czytaj więcej
Przepis na włoskie placuszki inspirowane dorayakiNie możesz znaleźć pomysłu na oryginalną i niespotykaną przekąskę, którą poczęstujesz swoich gości? Świetnie trafiłeś! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na inspirowane japońskimi dorayaki włoskie placuszki.Czytaj więcej
Primitivo - włoskie wino o specyficznej nazwiePomimo swojej nazwy, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza prymitywny, wino takie nie jest, a swą nazwę zawdzięcza proboszczowi parafii Gioia del Colle, który pod koniec XVIII wieku przeprowadził dogłębne badania tej odmiany winorośli.Czytaj więcej
Grissini - paluszki chlebowe z Turynu, które podbiły światGrissini to pochodzące z Turynu paluszki chlebowe, które uwielbia każdy miłośnik kuchni włoskiej. Jak powstały i dlaczego stały się tak popularne? Poznaj ich historię i przygotuj je razem z nami w domu, z odpowiednich składników, aby poznać ich prawdziwy smak.Czytaj więcej
Włoskie sery z oznaczeniem D.O.P. Dlaczego warto je wybrać?Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.Czytaj więcej
Przepis na włoskie piadiny - chrupiące placki orkiszoweMasz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.Czytaj więcej
Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.Czytaj więcej
Włoski deser z papryczką chili w tleCiepły, aromatyczny i zmysłowy zapach, intensywny smak... czekolada nasączona rumem z dodatkiem papryczki chili to idealny deser na zbliżające się chłodne jesienne wieczory.Czytaj więcej
Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę ChiliPapryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów.Czytaj więcej