Jeden dzień w roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Turystyki. Natchnęło nas to, aby opisać Tobie wspaniałą, kulinarną podróż w nasze ulubione miejsce. Podróż dokąd? Oczywiście, do Toskanii!
W roku 1926 biolog amerykański Raymond Pearl na podstawie żmudnych badań stwierdził, że ludzie pijący umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej niż niepijący. Niestety spotkało się to z oburzeniem środowisk lekarskich i w końcu jego badania zostały zapomniane.
Dobre jedzenie, pokazy gotowania, konkurs na najlepszy kuskus we Włoszech, degustacje wina, sprzedaż rękodzieł i wspaniała zabawa wśród ludzi z wielu krajów. To wszystko w jednym miejscu, w San Vito Lo Capo na Sycylii, na festiwalu, który przedstawia kuskus jako danie integracji i wzajemnego poznania.
Czerwony sos pomidorowy, biała mozzarella i zielona bazylia wystarczą, aby pizza Margherita stała się dumą włoskiej gastronomii. Pizza z Neapolu, zwłaszcza Margherita, jest niewątpliwie najbardziej znaną włoską potrawą na świecie. Wystarczy wyszukać w grafice google frazę "najsłynniejsze włoskie dania", a wyszukiwarka pokaże makarony i kilka zdjęć klasycznej pizzy Margherita.
Wybierasz się na wakacje do Toskanii, najsłynniejszego regionu winiarskiego Włoch? Podróż pod koniec wakacji lub jesienią (sierpień, wrzesień i październik) jest wyjątkowa, gdyż w tym okresie rozpoczyna się zbiór winogron, a następnie praca w winiarniach.
Prawdziwy miłośnik wina powinien przynajmniej raz w życiu udać się w podróż do krainy Prosecco. Tylko 60 km dzieli Wenecję od Strada del Prosecco, malowniczej trasy wzdłuż wzgórz między Conegliano i Valdobbiadene, gdzie ma swoją siedzibę jeden z najprężniej rozwijających się producentów wina musującego we Włoszech - Astoria Vini.
Jeśli we włoskim barze poprosimy o caffe, to podadzą nam mocne, aromatyczne espresso. Po prostu nazwa caffe zarezerwowana jest dla espresso. Istnieje jednak wiele innych rodzajów kaw, które różnią się zawartością mleka, obfitością pianki lub jej brakiem, czy obecnością bitej śmietanki.
Kawę we Włoszech parzy się na różne sposoby, a stopień zmielenia ziaren (macinatura) decyduje w jaki sposób można ją przyrządzić. Przy każdym sposobie parzenia, kawa nie może być zmielona zbyt drobno, ani zbyt grubo. Co dzieje się w przypadku niewłaściwego sposobu mielenia ziaren?
"Bąbelki" to wspólna cecha wszystkich wymienionych w tytule win, ale zasadnicza różnica tkwi w sposobie dostarczania tychże ”bąbelków” do wina.
Sukces Prosecco we Włoszech, a ostatnio także na całym świecie, wynika przede wszystkim ze zbudowania głębokiej więzi z miłośnikami dobrego wina. Coraz częściej Prosecco staje się niepodważalną gwiazdą uroczystości, koktajli i spotkań firmowych. Od niedawna zaczyna też królować w klubach i dyskotekach.