Blog

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4Jeśli we włoskim barze poprosimy o caffe, to podadzą nam mocne, aromatyczne espresso. Po prostu nazwa caffe zarezerwowana jest dla espresso. Istnieje jednak wiele innych rodzajów kaw, które różnią się zawartością mleka w kawie, obfitością pianki lub jej brakiem, czy obecnością bitej śmietanki.
Przeczytaj więcej

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 3

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 3Kawa nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. Czynniki, które decydują o sukcesie, to (miscela, macinatura, macchina e mano – mieszanka, mielenie, ekspres i ręka baristy). Dzisiaj MACINATURA - stopień zmielenia kawy..
Przeczytaj więcej

Czym się różni prosecco od szampana, czyli krótki przewodnik po winach z „bąbelkami”

Czym się różni prosecco od szampana, czyli krótki przewodnik po winach z „bąbelkami”"Bąbelki" to wspólna cecha wszystkich wymienionych w tytule win, ale zasadnicza różnica tkwi w sposobie dostarczania tychże ”bąbelków” do wina.
Przeczytaj więcej

Wino najbardziej kochane przez Włochów? Oczywiście Prosecco!

Wino najbardziej kochane przez Włochów? Oczywiście Prosecco!Sukces Prosecco we Włoszech, a ostatnio także na całym świecie, wynika przede wszystkim ze zbudowania głębokiej więzi z miłośnikami dobrego wina. Coraz częściej Prosecco staje się niepodważalną gwiazdą uroczystości, koktajli i spotkań firmowych. Od niedawna zaczyna też królować w klubach i dyskotekach.
Przeczytaj więcej

Podtrzymywanie przyjaźni po włosku? Po prostu wspólna kolacja

Podtrzymywanie przyjaźni po włosku? Po prostu wspólna kolacjaW lipcu obchodzimy Dzień Przyjaźni. A jak wygląda przyjaźń po Włosku? Włosi są prawdziwymi pasjonatami i koneserami jedzenia. Uważają wspólne spotkanie przy stole za ważny element życia rodzinnego i społecznego, to symbol ich stylu bycia, mocno identyfikujący etykietę ''made in Italy''.
Przeczytaj więcej

Co najczęściej jedzą Włosi - pizza i focaccia

Co najczęściej jedzą Włosi - pizza i focacciaWe Włoszech istnieje wiele regionalnych odmian pizzy i focaccii. Jest ich bardzo dużo we wszystkich zakątkach Włoch. Różnią się od siebie składnikami i sposobem pieczenia, lecz łączy je wspaniały, niepowtarzalny smak i aromat. Pragniemy przybliżyć Ci te, które uważamy za najbardziej słynne i popularne.
Przeczytaj więcej

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 2

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 2Kawa nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. Czynniki, które decydują o sukcesie, to (miscela, macinatura, macchina e mano – mieszanka, mielenie, ekspres i ręka baristy). Dzisiaj MIESZANKA sposób jej palenia…
Przeczytaj więcej

Jak przyrządzić bruschettę z mozzarellą na ciepło

Jak przyrządzić bruschettę z mozzarellą na ciepłoDzisiaj przepis na bruschettę, w której składniki zapiekamy razem z chlebem. Wykorzystujemy mozzarellę di bufala, która wspaniale topi się na naszej grzance, a aromatyczne oregano roztacza swój zapach nad grillem.
Przeczytaj więcej

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1

Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1Kawa co prawda nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. W opinii panującej we Włoszech czynniki, które decydują o powstaniu dobrej kawy, to 4 M (miscela, macinatura, macchina e mano – mieszanka, mielenie, ekspres i  ręka baristy). Na początek MIESZANKA właściwy wybór…
Przeczytaj więcej

Inbriago - "pijany" ser

Inbriago - "pijany" ser

Ser ten jest bardzo szczególny i związany jest z wydarzeniami z czasów I Wojny Światowej. To jeden ze skarbów kuchni włoskiej, który jest połączeniem pomysłowości i potrzeb ludzkich.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel