Niedoceniane wina z Apulii

2020-04-04
Niedoceniane wina z Apulii

Wina z Apulii były cenione od dawna, jednak praktycznie tylko przez mieszkańców tego pięknego regionu. Pomimo swojej wyjątkowości, w innych regionach Włoch były kompletnie lekceważone. Tym bardziej nie mogły być znane na świecie.

Z czasem wyobrażenie o miejscowych winach uległo diametralnej zmianie. Pojawiło się wiele nowoczesnych firm, które zaczęły produkować lokalne wina o coraz wyższej jakości, które zaczęły być postrzegane jako coś więcej, niż tylko uzupełnienie oferty win z bardziej znaczących regionów Włoch. Dzisiaj wina z Apulii mają określoną markę i są nagradzane w wielu konkursach we Włoszech i poza granicami kraju.

Oto krótka opowieść o winnicy Giai Vini, która jest sztandarowym przykładem rozwoju winiarstwa regionalnego.

Poznaj winnicę Giai Vini - rodzinny klejnot południa Włoch

Giai Vini została założona przez rodzinę Marinelli w 1943 roku w Carosino, w małym miasteczku w okolicach Taranto na południu Włoch. Prawdziwy przełom w rozwoju biznesu nastąpił po przejęciu winnicy przez obecnych właścicieli: Daniele Marinelli i jego żony Tiziany. Wprowadzili oni na rynek nową linię win wyróżniająca się smakiem, a także nowoczesną koncepcją graficzną etykiet - przekaz jest bardzo emocjonalny i wyrafinowany, a wielkie serce na etykiecie stało się bardzo rozpoznawalne wśród miłośników nowego wina.
Etykieta odzwierciedla filozofię firmy, chęć tworzenia produktów prostych, ale zrodzonych z miłością i poświęceniem.

Nowoczesna winnica nie rezygnuje z tradycji

Obecnie Giai Vini uprawia około 30 hektarów winnic rozmieszczonych między miasteczkami Grottaglie i Manduria, z których produkuje się 70 tysięcy butelek wina rocznie.

Przez ostatnie lata winnica przeszła wiele zmian w celu dostosowania się do nowych technik produkcji. Wprowadzono szpalerowy system uprawy winogron, pozostawiając tylko kilka hektarów pojedynczych krzewów do produkcji Primitivo. Firma postawiła na nowoczesność, nie rezygnując jednak z ręcznego zbioru winogron. Starannie zebrane i wyselekcjonowane grona układane są w skrzynkach, dzięki temu trafiają do piwnicy w idealnym stanie, bez uszkodzeń i zanieczyszczeń.

Dewizą właścicieli Daniele Marinelli i Tiziany Lenti, jest wiara, że traktowanie ziemi z szacunkiem i powagą odwdzięczy się wspaniałymi plonami. Głównym celem ich działań jest rozwój rodzinnej firmy i zachowanie jej dla przyszłych pokoleń.

Giai - skąd ta ciekawa nazwa?

Nazwa nie jest wymyślona, nie jest też przypadkowym zestawem liter. Jej powstanie to prosta i jednocześnie niezwykle wzruszająca historia. Giai oznacza Giovanni, imię przedwcześnie zmarłego synka właścicieli. Tak nazywała go jego mająca wtedy 3 lata siostra Lukrecja. Wspomnienie o zmarłym jak melodia rozbrzmiewa w domu, w piwnicy i wśród rzędów winnic.

Poznaj sztandarowe wina regionu Apulia

Primitivo di Manduria

Szczep Primitivo di Manduria uprawiany jest w winnicach wokół miasteczka Manduria, w pobliżu wydm Morza Jońskiego, na glebach bogatych w wapń i glinę. Na 30-letnich krzewach w czasie przycinania pozostawia się tylko trzy pąki. Dzięki temu w czasie winobrania zbierane są duże i soczyste kiście winogron, a produkowane z nich Primitivo di Manduria DOC ma intensywny rubinowy kolor, szlachetny charakter i wyczuwalną nutę dojrzałych wiśni.

Winogrona dojrzewają wcześnie, już pod koniec sierpnia, ale to nie znaczy, że wino jest słabe, wręcz przeciwnie! Zawiera aż 14% alkoholu i doskonale komponuje się z wędlinami, serami, czerwonym mięsem i makaronami o intensywnym smaku.

Negroamaro Salento

Negramaro jest jednym z najstarszych winnych szczepów uprawianych w regionie i prawdopodobnie pochodzi z VI wieku p.n.e. Początkowo ze względu na dużą zawartość alkoholu produkowane z nich wino było wykorzystywane do mieszania z innymi. Jednak jego owocowy aromat z delikatnymi nutami jeżyn i tytoniu oraz niepowtarzalny czerwony kolor sprawiły, że od pewnego czasu dotrzymuje nam towarzystwa jako samodzielne wino. Dzięki dużej zawartości alkoholu Negroamaro smakuje szczególnie w chłodniejszych porach roku.

Malvasia Nera

Malvasia Nera jest aromatycznym, wrażliwym szczepem mieszanym najczęściej z innymi odmianami winogron. Jednak Giai Vini produkuje wino oparte w 100% o tą odmianę. Wino ma czerwony, wpadający w rubinowy kolor, oraz przyjemny owocowy zapach z wyczuwalnym aromatem leśnych owoców, malin oraz granatów. Wypróbuj je do dań z jagnięciną, oraz innymi grillowanymi mięsami i drobiem.

Rosato Salento

Jeden z fenomenów apulijskiej ziemi, piękny przykład tego jak wiele wspaniałych win oferuje nam ten region. Rosato Salento to doskonałe połączenie szczepów Negroamaro i Malvasia Nera. Dzięki ręcznym zbiorom i delikatnemu tłoczeniu winogron stworzono pachnące i elegancko owocowe wino o różowym, lekko łososiowym kolorze.

Rosato Salento doskonale pasuje do ryb i owoców morza, ale też możesz je sączyć same w czasie wakacyjnego wieczoru na półwyspie Salento lub w innym romantycznym zakątku Włoch.

Primitivo di Salento

W ofercie piwnicy znajdziesz również tradycyjne Primitivo Salento, znacznie różniące się smakiem od Primitivo di Manduria. Jego delikatna wytrawność z lekką nutą słodkości i charakterystyczne aromaty szczepu Primitivo sprawiają ze jest ono winem po, które chętnie sięgają miłośnicy wina. Primitivo di Salento doskonale współgra z daniami mięsnymi, długo dojrzewającymi serami oraz wędlinami.

Malvasia Bianca

Malvasia Bianca Salento, to białe wino o świeżym, lekko owocowym i kwiatowym aromacie, które doskonale nadaje się do tradycyjnych, lokalnych potraw ze świeżych ryb. Jak przystało na region, z którego pochodzi, idealnie komponuje się również z owocami morza.

W Apulii od zawsze można było dobrze zjeść, ale od niedawna możesz też spróbować wspaniałych win pochodzących od miejscowych producentów. Dzisiaj wina z Apulii są chlubą i dumą regionu i są coraz bardziej doceniane w pozostałych regionach Włoch i poza granicami tego pięknego kraju.
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel