Fragolin - buntownik wśród win

2018-04-24
Fragolin - buntownik wśród win

We Włoszech po każdym uroczystym posiłku obowiązkowo podawany jest deser serwowany z pysznym, słodkim winem. Spośród wielu  win deserowych proponujemy wybrać właśnie Fragolin, musujący, lekko alkoholowy i przyjemnie świeży. Dzięki swej lekkości i niskiej zawartości alkoholu jest też doskonałym aperitifem, którym możemy delektować się w ciągu całego dnia.

Intensywnie owocowy Fragolin

Antoni Ceresa stworzył wino musujące najwyższej jakości z niepowtarzalnym truskawkowym lub poziomkowym aromatem. Jego charakterystyczny smak przywodzi na myśl radosną imprezę w gronie przyjaciół. Fragolin, to rodzaj buntownika wśród win, odmienny od wszystkich innych, przez jednych uwielbiany, a jednocześnie lekceważony przez wielu miłośników wina. Mimo tych sprzecznych opinii Fragolin nieustannie zdobywa kolejnych fanów na całym świecie.

Który wybrać, Fragolin Rosso czy Bianco?

Fragolin Rosso (czerwony) to wino o niepowtarzalnym smaku świeżo zerwanych truskawek. Charakteryzuje się intensywnym rubinowo czerwonym kolorem i wyraźnie owocowym bukietem z nutą dzikich jagód. Z kolei Fragolin Bianco (biały) to doskonałe połączenie białego delikatnie musującego wina z aromatem i smakiem poziomek i słodkich malin. Delikatny żółty słomkowy kolor podkreśla jego łagodny smak.

W każdej swojej postaci Fragolin jest owocowy, łagodny w smaku i cudownie harmonijny na finiszu – po prostu idealny drink na letnią imprezę! My uwielbiamy obydwa smaki!

Lubisz odkrywać nowe, ekscytujące smaki? 

Fragolin jest do tego idealny. Zacznij od niego, aby stopniowo poznawać coraz bardziej wyrafinowane wina. Początki z winem musującym są bardzo relaksujące, gdyż „bąbelki” w nim zawarte zazwyczaj wprowadzają pijącego w pogodny nastrój. Ponadto bąbelki pomogą ci łatwiej rozróżniać różne zapachy i aromaty zawarte w winach. 

Przyjemność, która rozpoczyna się od pierwszej chwili 

Szczególny kształt butelki z charakterystycznym korkiem, zabezpieczonym kolorową i delikatną kapsułką już przy pierwszym spotkaniu wyróżnia Fragolin spośród innych win. Przyjemny hałas, który słyszysz przy otwieraniu, tworząca się pianka przy nalewaniu i widok bąbelków, które wznoszą się powoli ku górze są źródłem dalszej przyjemności dla Twoich zmysłów. Jesteś pełen przyjemnych doznań, a przecież nie zacząłeś jeszcze pić! Wino niegazowane nie zapewni Ci takich doznań od pierwszej chwili.

Koktajle na bazie wina Fragolin

Jego wyjątkowo intensywny, owocowy aromat powodują, że Fragolin idealnie nadaje się do koktajli z dodatkiem owoców. Szczególnie jeśli nie chcesz wydawać zbyt dużo pieniędzy na francuskiego szampana czy prosecco.

Pierwszym koktajlem na bazie Fragolina, którym przygotujesz powinien być rozkoszny Bellini, ponieważ smakuje nieziemsko, a jest łatwy do sporządzenia. Koktajl Bellini został stworzony w 1948 roku przez Giuseppe Cipriani, właściciela słynnego Harry's Bar w Wenecji, na inaugurację wystawy malarstwa Giovanniego Belliniego. Do stworzenia tego napoju zainspirował Ciprianiego różowy kolor tuniki jednego ze świętych portretowanego przez malarza. Stworzył koktajl składający się z szampana, miąższu białej brzoskwini i odrobiny purée z malin, które nadawały mu lekko różowawy kolor. Z czasem Bellini zyskał międzynarodową sławę dzięki artystom z całego świata przybywającym do Wenecji. Z biegiem lat przy sporządzaniu Bellini zaczęto stosować także prosecco i inne wina musujące. My proponujemy użycie białego Fragolina ze względu na jego zmysłowy, słodkawy smak, który dodatkowo podkreśli aromat świeżych brzoskwiń.

Przepis na koktajl Bellini

Na trzy kieliszki koktajlu oprócz białego wina Fragolin potrzebujesz około 125g miąższu z brzoskwini. Umyj brzoskwinie pod bieżącą wodą, osusz ją szmatką, pokrój w kliny bez usuwania skórki i wyjmij pestkę.
Włóż brzoskwinię do miksera i zmiksuj aż do uzyskania purée. Przecedź purée przez sitko, następnie wlej do shakera i dodaj zimnego Fragolina. Wymieszaj składniki i nalej do smukłych kieliszków. 

Fragolin to wyborny dodatek do deserów owocowych i lodów, ale też doskonale podkreśla smak serów. O tym napiszemy w następnej części. Nie zapomnij zajrzeć do nas ponownie!
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel