Wrześniowy Festiwal Kuskus na Sycylii

2016-09-17
Wrześniowy Festiwal Kuskus na Sycylii
Wrzesień to świetny miesiąc, aby docenić piękno Sycylii. Zapraszam do San Vito Lo Capo, miejscowości oddalonej 40 km od Trapani i 100 km od Palermo. Niskie białe domki ozdobione białym jaśminem i fioletową bugenwillą, starożytne wieże, groty i liczne zatoczki idealne odzwierciedlają to, co najpiękniejsze na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Morze bardzo czyste, płytkie i krystalicznie, we wszystkich odcieniach błękitu oraz kilometrowej długości plaża z pięknymi palmami i złotym piaskiem.

Od dziewiętnastu lat, raz w roku (w tym od 16 do 25 września) miasteczko staje się mekką wszystkich, którzy kochają słynną potrawę z kaszy manny - kuskus. W tych dniach odbywa się Cous Cous Fest ? Festiwal Kuskus. Dobre jedzenie, pokazy gotowania, konkurs na najlepszy kuskus we Włoszech, degustacje wina, sprzedaż rękodzieł i wspaniała zabawa wśród ludzi z wielu krajów, którzy z dumą prezentują swoje najlepsze dania. Festiwal to uczta smaków i kultur przedstawiający kuskus jako danie integracji i wzajemnego poznania.

Na Cous Cous Fest skosztujemy dania z wielu krajów serwowane codziennie od 12 do 24 w na ulicach San Vito Lo Capo. Bilet na degustację jest niedrogi, kosztuje 10? i uprawnia Cię do wybrania jednego z dań z kuskus, pysznego tradycyjnego deseru i kieliszka lokalnego wina lub sycylijskiego napoju bezalkoholowego Tomarchio. W menu Cous Cous Fest każdy znajdzie coś dla siebie - mięso, ryby, warzywa, nierzadko egzotyczne. Wszystko w różnych wariantach, od bardzo tradycyjnych do bardzo ekstrawaganckich. Wybór należy do Ciebie!

Gdzie się wybrać?

W Casa del Cous Cous dal Mondo przy Via Regina Margherita (róg z Via Abruzzi) poznasz przeróżne międzynarodowe receptury. Odbędziesz podróż przez najbardziej egzotyczne dania, od senegalskiego kuskus z mięsem, kuskus z mieszanych mięs z warzywami z Wybrzeża Kości słoniowej, po tunezyjski kuskus z mięsem i warzywami, czy brazylijski z mlekiem kokosowym i owocami morza.

W Casa del Cous Cous del Mediterraneo przy Piazza Marinella zaoferują Ci podróż przez typowe dania dla regionów Morza Śródziemnego. Wariacje z ryb i owoców morza, ryb i cukinii, przepis z tuńczykiem, sardynkami i koprem włoskim oraz kamut (antyczna odmiana pszenicy durum uprawiana w starożytnej Mezopotamii i Egipcie) z mięsem i pikantnymi warzywami.

Casa del Cous Cous Trapanese przy Via Venza skupia się na recepturach z okolic Trapani, zarówno tradycyjne i te z odrobiną ?fantazji". W menu znajdziemy miedzy innymi kuskus z ryby z migdałami, ziemniakami, bakłażanem, papryką i cukinią, wariant z mięsem, ale także kuskus z pesto z Trapani ze świeżych pomidorów i czosnku.

Casa del Cous Cous del Maghreb przy plaży (na wysokości hotelu Capo San Vito) proponuje receptury z regionu, w którym urodził się kuskus. Wariantu z rybą, z wołowiny, kurczaka czy jagnięciny, przepis z czarną mątwą i frascatole z winem Marsala z bakłażanem i bazylią.

Jeśli nie zdążysz być na Sycylii w tym roku, zaplanuj wyjazd na przyszły rok, a w tym zrób kuskus według proponowanego przez nas przepisu.

Cous cous alle verdure (kuskus z warzywami)

Przygotowanie: 15 min
Smażenie: 40 min

Pyszne, świeże i kolorowe danie smakuje na ciepło, ale możemy go zabrać do pracy i zjeść na zimno. Będzie smakował wyśmienicie.  

Składniki na 4 osoby:

- 400 g kuskus
- 1 bakłażan
- 1 papryka
- 2 średnie cukinie
- 1 średnia cebula
- 2 dojrzałe pomidory
- siekana natka pietruszki
bazylia
- 4 łyżki stołowe oliwy extra vergine
- sól
- pieprz czarny

Przygotowanie:

Dodaj oliwę do kuskus i wymieszaj łyżką. Dodaj wrzącej wody, przykryj folią i odstaw. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i dodaj pokrojonego w kostkę bakłażana. W międzyczasie oczyść paprykę i pokrój na małe kawałki. Pokrój w kostkę obraną cebulę i cukinię. Usmażonego bakłażana przełóż do miski a w jego miejsce dodaj na patelnie paprykę i cukinię. Gdy warzywa się podsmażą dołóż bakłażana z miski, następnie dodaj trochę wody, przykryj rondel i gotuj na małym ogniu. Tymczasem, pokrój pomidory, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj wszystko w misce. Umieść ugotowane warzywa w misce i w tej samej patelni podsmaż cebulę, następnie dodaj pomidory z pietruszką. Następnie wymieszaj wszystkie warzywa, użyj soli i pieprzu do smaku, dodaj kuskus i ponownie dokładnie wymieszaj. Wyłóż danie na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj na ciepło i na zimno.

Porady:

Jaki kuskus kupić?
Upewnij się, że jest to wstępnie przygotowane kuskus, który można po prostu połączyć z gorącą wodą lub bulionem. Sposób będzie podany na opakowaniu.

Co daje dodanie oliwy z oliwek?
Zapobiega sklejaniu się kuskus w grudki.

Ile wody lub bulionu użyć do przygotowania kuskus?
Ilość cieczy musi być równa ilości kuskus, więc na przykład 100 g wody lub bulionu do 100 g kuskus.

Jak długo powinien odpoczywać kuskus?
W przykrytej misce od 5 do 10 minut. Zauważysz, że wchłonął całą wodę i stał się miękki.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij