Viva Toscana!

2016-10-27
Viva Toscana!
Toskania jest bez wątpienia jednym z najpiękniejszych i najbardziej znanych regionów Włoch. Położona na zboczach Apeninów, od zachodu granicząca z morzem Tyrreńskim, stwarza bardzo dobre warunki do uprawy winorośli. Między innymi dlatego jest to jeden z najstarszych obszarów winiarskich na świecie, którego początki sięgają piątego wieku przed naszą erą.

Znakomite warunki do uprawy winogron

Kluczem do sukcesu upraw z tego obszaru jest ich położenie. Kilka czynników takich jak bliskość wybrzeża, klimat górski, charakterystyczne gleby czy przyjazne temperatury, wpływa na idealne warunki do uprawy winogron. Dzięki temu winnice z Toskanii oferują nam szereg win światowej klasy. Podstawowym szczepem uprawianym w Toskanii jest Sangiovese, z którego powstają mocne i szlachetne wina, takie jak: Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano i Morellino di Scansano.

Wyłącznie z winogron Sangiovese

Najbardziej prestiżowym winem jest bez wątpienia Brunello di Montalcino, powstające w okolicach miasteczka o tej nazwie. Wino te wytwarzane jest w 100% ze szczepu Sangiovese. Brunello, wino o mocnym aromacie i wyrafinowanym smaku, wybitnie nadaje się do starzenia i leżakowania. Klasyczne Brunello musi leżakować co najmniej 4 lata, a te z oznaczeniem riserva 5 lat. Lżejsza wersja tego wina to Rosso di Montalcino, które powstaje z tych samych winogron, ale krócej leżakuje, jest bardziej świeże i lepiej smakuje jako wino młodsze.

Jedno z najbardziej szlachetnych

Ważne miejsce wśród regionów winiarskich Toskanii zajmuje Montepulciano, położone w prowincji Siena. Chlubą miasteczka jest Vino Nobile di Montepulciano. "Nobile" zawiera minimum 80% Sangiovese, które uzupełniane jest Cabernetem, Merlotem, czy też Canaiolo. Wino jest dopuszczone do sprzedaży po dwuletnim leżakowaniu, a jeśli ma mieć status riserva ? leżakuje rok dłużej. Nobile di Montepulciano to wino o wspaniałym, mocnym smaku. Należy jednak pamiętać, że aby docenić jego zalety, należy je połączyć z odpowiednim posiłkiem. Polecana jest dziczyzna lub wołowina - wtedy charakterystyczne, wyczuwalne garbniki doskonale łączą się z mięsnym daniem.

Znak firmowy Toskanii

Mówiąc o winach z Toskanii nie sposób nie wspomnieć o jednym z najbardziej rozpoznawalnych włoskich win Chianti. Powstaje ono na terenach między Florencją a Sieną. Do produkcji Chianti trzeba użyć min. 75% Sangiovese, a dodatkowo dodaje się Canaiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon (szczepy czerwone), a także szczepy białe Malvasia, czy Trebbiano. Każdy z przedstawionych dodatkowych szczepów nie może stanowić więcej niż 10% zawartości Chianti. Te reguły sprawiają, że wina z Chianti mogą się od siebie zasadniczo różnić. Wino najczęściej przeznaczone jest do spożycia w ciągu dwóch do trzech lat, a jego cechami są rubinowy kolor i aromat dojrzałych wiśni.

Wino z odmienną osobowością

Na miano najbardziej znanego białego wina toskańskiego zasługuje Vernaccia di San Gimignano. Powstaje ono na północny zachód od Sieny, w okolicy San Gimignano. Vernaccia jest klasycznym, produkowanym według starej receptury winem z odmienną osobowością, która odróżnia je od modnych białych win produkowanych współcześnie. Wytwarzana ze szczepu o tej samej nazwie jest winem świeżym, z miodowymi nutami.

Najlepsze do deseru

Wśród deserowych win produkowanych w Toskanii, warto wspomnieć o Vin Santo del Chianti. To słodkie wino, o wysokiej zawartości alkoholu, ciemnobursztynowej barwie i rodzynkowo-orzechowym aromacie. Powstaje zazwyczaj ze szczepów Trebbiano i Malvasia oraz rzadziej z Sangiovese. Vin Santo jest doskonałym połączeniem z typowym toskańskim deserem, ciasteczkami migdałowymi Cantucci.

To tylko niektóre wina, naszym zdaniem najbardziej godne uwagi, z jakże ważnego regionu winiarskiego Italii. Nie sposób szerzej opisać wszystkie, gdyż jest to temat bardzo rozległy. Zapraszamy do zapoznania się, a najlepiej do spróbowania wszystkich win toskańskich, które mamy w naszej ofercie.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij