Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4

2016-08-17
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 4Jeśli we włoskim barze poprosimy o caffe, to podadzą nam mocne, aromatyczne espresso. Po prostu nazwa caffe zarezerwowana jest dla espresso. Istnieje jednak wiele innych rodzajów kaw, które różnią się zawartością mleka w kawie, obfitością pianki lub jej brakiem, czy obecnością bitej śmietanki.

Oto ekspresowy przewodnik po najważniejszych włoskich kawach.

Espresso, mówiąc najkrócej 7 gramów zmielonej kawy zaparzonej w około 25 ml wody. Wypijane najczęściej na koniec posiłku lub na stojąco przy barze w ciągu dnia. Mniej ortodoksyjne wersje espresso, to:

Lungo (Caffe Americano) - to espresso z większą ilością wody. Sporządzane głównie dla obcokrajowców.

Ristreto - chociaż  wydaje się to niemożliwe, zawiera jeszcze mniej wody niż tradycyjne espresso.

Cappuccino - to espresso z dodatkiem spienionego mleka, bywa posypane czekoladą. Włosi piją je zazwyczaj do śniadania. Jest najbardziej rozpoznawalną po espresso włoską kawą na świecie. Espresso stanowi około ? zawartości, a mleko spienione jest w temperaturze około 55 °C. Tak przygotowane powinno zostać zwieńczone pianką grubości około 1 cm i ewentualnie bitą śmietaną.

Macchiato - to po prostu espresso z niewielką ilością spienionego mleka położonego z efektownym wzorem. To tłumaczy też nazwę tej kawy, macchiato oznacza między innymi  "poplamiony". Maccchiato jest najbardziej zbliżone do espresso i zawiera najmniej mleka. Spienione mleko często ma zastąpić cukier dodawany do klasycznego espresso.

Latte - to mocne espresso uzupełnione spienionym mlekiem. Podawane w podobny sposób jak cappuccino, jednak zawiera więcej mleka i mniej espresso. Smak kawy jest przez to ?ukryty?, dlatego Włosi piją ją do śniadania, które składa się z cornetti lub innych słodkich wypieków.

Latte Macchiato - to ?wyższa szkoła jazdy?. Do spienionego mleka dolewamy powoli po ściance espresso. Otrzymujemy trzy warstwy: mleko, nad nim espresso i na wierzchu pianka. Kawa ta robi szczególne wrażenie w przezroczystej szklance. Przyrządzając Latte Macchiato należy pamiętać, że espresso może stanowić maksymalnie 25% napoju.

Coretto - espresso z niewielkim dodatkiem grappy, koniaku lub likieru.

Podsumowując, wszystko co napisaliśmy o dobrej kawie. Jeśli tęsknisz za prawdziwą, pachnącą i aromatyczną kawą której smak pamiętasz z włoskiego baru, kup kawę wyprodukowaną we Włoszech, koniecznie paloną z myślą o lokalnych mieszkańcach. Nie bój się mieszanek arabiki z robustą. Czysta arabika nie zawsze jest lepsza od mieszanki, a dobra robusta jest więcej warta, niż niskiej jakości arabika. Na poranne espresso najlepsza jest mieszanka arabiki z robustą (najlepiej 60/40%). Pamiętaj jednak, że nie trzeba trzymać się sztywnych reguł. Znajdź swoją ulubioną kawę i przygotuj tak jak lubisz, pamiętając żeby zmielić ją bezpośrednio przed przyrządzeniem.

Na koniec rada, jeśli chcesz delektować się kawą jak prawdziwy Włoch, odmiany z mlekiem pij tylko w porze śniadania. Zamówienie jej później może wywołać lekkie zdziwienie lub wręcz konsternację. Oczywiście tylko jeśli jesteś we Włoszech. W kraju nie musisz być aż tak pryncypialny. Pij kawę, która po prostu Ci najbardziej smakuje.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij