Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1

2016-07-06
Tajemnica dobrej kawy według Włochów cz. 1

Kawa  co prawda nie pochodzi z Italii, ale tu narodziła się kultura picia tego wspaniałego napoju. W opinii panującej we Włoszech czynniki, które decydują o powstaniu dobrej kawy, to 4 M (miscela, macinatura, macchina e mano ? mieszanka, mielenie, ekspres i  ręka baristy). Na początek  MIESZANKA właściwy wybór?

Zasada jest bardzo prosta, czym lepszy dobór ziaren, tym lepsza kawa. Ale czym się kierować?

Praktycznie używane są dwa gatunki kawy - arabika i robusta. Arabika jest bardziej ceniona, ale też bardziej wymagająca w warunkach uprawy. Bardzo delikatna w smaku, ale ma też wadę, jest lekko kwaskowa. Robusta, tańsza w uprawie, mniej aromatyczna i z nutą goryczy, która nie jest jednak  jej wielką wadą, gdyż kawa jest gorzka z natury.

Teoretycznie kawa z ziaren arabiki powinna być lepsza niż z dodatkiem robusty. Dlaczego więc mieszamy oba gatunki? Przede wszystkim  robusta zawiera dużo więcej kofeiny i czyni kawę mocniejszą, a dodana do arabiki  zmniejsza  jej kwaskowatość. Jednocześnie doświadczone włoskie palarnie potrafią zniwelować kwasowość arabiki poprzez umiejętne palenie, ale to temat na drugą część.

Reasumując, pamiętajmy, że czysta arabika nie zawsze jest lepsza od mieszanki, a dobra robusta jest więcej warta, niż niskiej jakości arabika.

A jaką kawę wybrać? Na poranne espresso mieszankę z arabiki z robustą (najlepiej 60/40%), a do końca dnia czystą arabikę. Nie trzymajmy się jednak żadnej reguły. Pijmy taką kawę, która nam smakuje.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij