Szybki przepis na udaną imprezę we włoskim stylu

2017-01-09
Szybki przepis na udaną imprezę we włoskim stylu
Karnawał trwa w najlepsze, a mroźna pogoda nie zachęca do wyjścia. To oznacza, że częściej niż zwykle zapraszamy przyjaciół do siebie i urządzamy przyjęcia w domu.
Gdy niespodziewanie spadnie na Ciebie przygotowanie karnawałowego przyjęcia nie popadaj w panikę. Mamy dla Ciebie kilka błyskawicznych przepisów, które pozwolą Ci je szybko i smacznie zorganizować.

Gwarancją każdej dobrej zabawy są napoje. Poza wodą mineralną i napojami chłodzącymi, często na imprezowym stole znajdujemy drinki. Poniżej przedstawiamy przepisy na efektowne koktajle alkoholowe.

Cocktail Aranciata (koktajl pomarańczowy)


Na początek, gdy twoi goście powoli się schodzą, podaj aperitif. Niepowtarzalny smak pomarańczy połączony z orzeźwiającym prosecco to jedyne składniki koktajlu, który przyrządzimy w 5 minut.

Składniki:

- 1/3 soku pomarańczowego
- 2/3 wytrawnego wina musującego

Przygotowanie:

Wlać 50 g soku pomarańczowego do smukłego kieliszka. Tuż przed podaniem dodać zimne wino musujące, otwarte bez potrząsania.

Vino (wina)


Proponujemy, aby głównym trunkiem podczas imprezy były wina musujące, które sprzyjają dobrej zabawie.

Prosecco lub inne wino musujące

Dla tych, którym wina musujące nie służą, sugerujemy podanie dobrze schłodzonego białego wina.

Na początek zabawy proponujemy przystawkę, która zaspokoi głód naszych gości.

Bruschette velocissime (szybka bruschetta)


Szybka i bardzo prosta przekąska, którą możesz przygotować w naprawdę ostatniej chwili. Upiecz bagietkę, a wymieszane składniki nakładaj na pieczywo w trakcie imprezy. Z wyjątkiem pomidorów, które są podstawą dania możesz dodać ulubione produkty, które masz pod ręką – pyszny efekt jest gwarantowany.

Składniki:

- Bagietka
- Pomidory klasyczne lub koktajlowe
- Oliwki zielone bez pestek
- Pomidory suszone
Warzywa ze słoika w zalewie (marchewka, seler, itd.)
- Kapary
- Oliwa z oliwek
- Ostra papryczka w proszku
- Sól
- Oregano
- Parę listków bazylii 

Przygotowanie:

Wrzuć do miski wszystkie składniki, w razie potrzeby krojąc na drobniejsze kawałki. Przypraw do smaku oliwą, solą, oregano i ostrą papryczką. Upiecz na grillu pokrojoną bagietkę na złocisty kolor. Ułóż wymieszane w misce składniki na grzankach i udekoruj listkami bazylii.

W dalszej kolejności proponujemy pikantne ciasto, które będzie bardziej solidnym i pożywnym daniem do zjedzenia w trakcie imprezy.

Torta di pane raffermo (placek z czerstwego chleba)


Podać gościom czerstwy chleb? Brzmi nieelegancko! Ale wbrew pozorom... będą zadowoleni. Przygotowanie tego dania zajmie Ci zaledwie 15 minut, a pieczenie go drugie 15 minut już w trakcie imprezy. Dodatkowo, koszty przygotowania dania są niewielkie, a efekt oszałamiający.

Składniki na 4 osoby:

- Czerstwy chleb (bez skórki)
- Mleko 
- Tarty parmezan
- 100 g sera pokrojonego w paski
- Kilka plasterków prosciutto
- 2 pomidory
- Różne zioła (według uznania)
- Bułka tarta
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie:

Namocz chleb  w misce z mlekiem do czasu, aż zmięknie (5-10 minut). Następnie bobrze wyciśnij i wymieszaj go z solą, pieprzem, przyprawami i parmezanem. W szklanym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą uformuj na dnie połowę ciasta z chleba. Ułóż ser, pokrojone w plasterki pomidory i prosciutto. Przykryj to pozostałym ciastem, tak aby stanowiło jednolitą powierzchnię. Całość posyp  tartym parmezanem, bułką tartą i odrobiną pieprzu. W trakcie przyjęcia włóż naczynie do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut.

Bicchierini golosi crema e cioccolato (pucharek z kremem i czekoladą)


Efektowny i prosty deser, którego wykonanie zajmie Ci tylko 30 minut.

Składniki na 7 pucharków:

- 250 ml mleka
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 40 g mąki 00
- 1/3 torebki wanilii
- Polewa czekoladowa
- Wiórki czekoladowe
- Siekane pistacje lub inne bakalie

Przygotowanie:

W rondelku wymieszaj cukier z żółtkiem, przesianą mąkę i wanilię. Dodawaj powoli mleko mieszając i uważając, aby nie tworzyły się grudki. Następnie gotuj powstały krem na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką. Gdy zgęstnieje, wlej do miski, przykryj i poczekaj aż ostygnie. Dodawaj do pucharków w następującej kolejności: polewa czekoladowa, krem, wiórki czekoladowe, krem, polewa i posiekane pistacje. Przechowaj w lodówce do czasu, aż deser zostanie podany.

Na koniec proponujemy owoce, które są doskonałym uzupełnieniem do proponowanego menu  i świetnie komponują się z musującym winem.

Spiedini di frutta fresca (szaszłyki ze świeżych owoców)


Przygotujesz je błyskawicznie w niespełna 5 minut. Idealne jako przekąski do podawanego prosecco. 

Składniki na 10 szaszłyków:

- 1 melon
- 4 kiwi
- 10 truskawek
- 2 pomarańcze
- 10 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie:

Przekrój melona na pół, usuń nasiona, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki około 2 na 2 cm. Następnie obierz ze skórki i pokrój na identyczne kawałki kiwi oraz pomarańcze. Podobnie przygotuj truskawki, krojąc je na pół. Po przygotowaniu owoców nadziej je kolejno na patyczki do szaszłyków tworząc własne, kolorowe kompozycje.

I to już cała praca - impreza gotowa w kilka chwil! Większość produktów pewnie masz pod ręką lub w lodówce, resztę dokup w najbliższym sklepie, a rarytasy w naszych delikatesach.
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2017
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij