Rodzynek wśród win – Vin Santo del Chianti

2016-11-14
Rodzynek wśród win – Vin Santo del Chianti
W dzisiejszych czasach wino z suszonych winogron (rodzynek) zwane Vin Santo produkowane jest niemal w całej Italii. Największym prestiżem cieszy się jednak pochodzące z serca Toskanii Vin Santo del Chianti. Trochę staromodny smak Vin Santo del Chianti to wynik wielowiekowych doświadczeń toskańskich rolników. Przez lata powstała przekazywana z pokolenia na pokolenie szczególna receptura. W wyniku ścisłego przestrzegania tej receptury po trzech latach fermentacji i leżakowania powstaje wspaniałe, słodkie wino o wysokiej zawartości alkoholu (około 16%) i intensywnym aromacie orzechów, miodu i moreli. Doskonały smak tego szlachetnego wina to także zasługa użytych winogron ze szczepów Trebbiano i Malvasia. Jakość Vin Santo del Chianti gwarantuje apelacja DOC.

Pochodzenie nazwy Vin Santo

Vin Santo produkowane jest w Toskanii od wczesnego średniowiecza, lecz znane było pod nazwą Vin Pretto. Zimą roku 1439 odbyła się we Florencji Rada Ekumeniczna w celu podjęcia próby zjednoczenia kościoła katolickiego i cerkwi prawosławnej. W ostatnim dniu Rady, podczas bankietu podano wykwintne Vin Pretto lokalnego producenta. Gdy grecki biskup Bessarone wziął je do ust krzyknął: "To jest wino Xantos!" (greckie wino z wyspy Santorini) - w panującym zgiełku część biesiadników zamiast Xantos usłyszało Santo, a ponieważ w nazwie zawarte jest dostojeństwo, to tak już zostało na lata. Do dzisiaj wino Vin Pretto nazywane jest Vin Santo ? święte wino.

Jak powstaje Vin Santo del Chianti

Bezpośrednio po zbiorze pojedyncze kiście winogron poddawane są powolnemu suszeniu. Dawniej winogrona suszono na słomianych matach. Obecnie jednak preferuje się podwieszanie owoców pod sufitem w przewiewnych pomieszczeniach. Proces trwa około trzech miesięcy, aż do stycznia następnego roku, dzięki czemu owoce tracą większość zawartej w nich wody. Zwiększa się też zawartość cukru, który podczas fermentacji zamieni się w alkohol. Po wysuszeniu, po starannej selekcji, z ?rodzynek? wyciska się sok. W związku z tym, że owoce są mocno wysuszone uzyskuje się go bardzo mało. Wyciśnięty sok następnie nalewany jest do małych drewnianych beczek, zwanych Caratelli.

Beczki napełniane są tylko w 75% i uszczelniane cementem, dzięki czemu fermentacja przebiega pod wysokim ciśnieniem. Beczki przechowuje się nie w zimnych piwnicach, jak zazwyczaj przy produkcji innych win, lecz na przewiewnych poddaszach zwanych Vinsantaia, gdzie są ?narażone? na duże wahania temperatury. Cały proces dojrzewania trwa 3-10 lat, a z racji ogromnej koncentracji moszczu i cukru uzyskiwane wino jest mocne ? zwykle ok. 16% i na dodatek bardzo słodkie. Właśnie czas leżakowania w głównej mierze decyduje o tym z jakiej jakości Vin Santo będziemy mieć do czynienia.

Degustacja wina

Tradycyjnie wino to pije się na koniec uroczystego posiłku w towarzystwie wykwintnego deseru lub serów. Z Vin Santo nieodłącznie kojarzone są też toskańskie ciasteczka Cantucci, które macza się w kieliszku z winem. Zazwyczaj Vin Santo del Chianti podaje się w temperaturze 16-18°C jednak część producentów zaleca, aby wino schłodzić.

Jak wybrać Vin Santo? Ze względu na małą wydajność z winogron oraz długotrwały proces produkcji cena wina jest dosyć wysoka. Przy wyborze wina należy jednak pamiętać, że pije się tylko kieliszek, dwa do deseru na zakończenie kolacji i będzie nam służyć przez parę wieczorów. Dlatego warto zainwestować w dobre Vin Santo del Chianti z apelacją DOC, które odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem i aromatem, także za kilka a nawet kilkanaście lat, bo jest idealne do przechowywania.

Toskański wieczór

Nie możesz w najbliższym czasie jechać do Toskanii? Zaaranżuj toskański wieczór na miejscu. Skomponuj kolację z dań z przepisów, które znajdziesz na naszym blogu i zakończ ją kieliszkiem Vin Santo del Chianti w towarzystwie pysznego deseru lub tradycyjnych toskańskich Cantucci.
Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij