Risotto z winem Prosecco

2016-10-13
Risotto z winem Prosecco

Risotto al Prosecco

Prosecco jest znane na całym świecie z orzeźwiającego smaku, a także ze swojej bogatej woni kwiatów z nutami owocowymi, które czynią go idealnym wyborem dla tych, którzy chcą cieszyć się winem o każdej porze dnia. Prosecco doceniamy nie tylko popijając je podczas smakowania delikatnych potraw, ale może stać się głównym składnikiem kilku wyśmienitych dań. Szczególnie jego wykorzystanie znane jest w przygotowaniu risotto, gdyż daje niezwykle aromatyczny i wyrafinowany smak. Dlatego dziś proponujemy Państwu proste w wykonaniu, niepowtarzalne danie z użyciem tego wspaniałego wina ? Risotto al Prosecco.

Czas przyrządzania: 30 min
Kaloryczność: 320 Kcal
Ilość: 4 porcje

Składniki:

- 300 g ryżu
- 1 cebula
- masło
- tarty parmezan
- 1 butelka wina Prosecco
- bulion warzywny
- śmietanka Parmalat Panna
- pieprz
- sól

Przygotowanie:

Smażymy w głębokiej patelni, na maśle drobno pokrojoną cebulę do momentu, aż będzie lekko złocista. Dodajemy ryż i smażymy około 3 minuty, aż będzie przezroczysty i wlewamy szklankę Prosecco. Gdy wino wyparuje podlewamy ryż na przemian bulionem i Prosecco i gotujemy ryż około 20 min, aż będzie "al dente", pamiętając o mieszaniu. Następnie solimy i pieprzymy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę masła, tarty parmezan i 3 łyżki śmietanki do sosów Parmalat. Odstawiamy na parę minut, aby risotto stało się "aksamitne". W zależności od tego jak "winne" chcemy mieć nasze risotto, to dodajemy odpowiednią ilość wina - przy risotto bardzo "winnym" cała butelkę, przy mniej "winnym" mniej, a resztę wypijamy w nagrodę w czasie gotowania. Dzięki dodaniu Prosecco otrzymamy niepowtarzalne risotto, o delikatnym, aksamitnym smaku.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij