Oliwki - recepta na zdrowie.

2016-10-16
Oliwki - recepta na zdrowie.Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna, naturalna, ale też bardzo zdrowa. A cóż może być bardziej charakterystycznego dla kuchni włoskiej, niż oliwki i produkowana z nich zbawienna dla naszego zdrowia oliwa?

Na bazie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia powstaje większość dań kuchni włoskiej, a oliwki zarówno zielone, jak i czarne dodawane są do niezliczonej ilości potraw. Gaje oliwne uprawia się w basenie Morza Śródziemnego od kilku tysięcy lat. Zielone i czarne oliwki po odpowiednim przygotowaniu nadają się do spożycia, lecz tylko z zielonych oliwek tłoczy się oliwę.

Oliwki są bogactwem związków mineralnych, wielu cennych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin, a o ich kolorze decyduje jedynie pora ich zbiorów. Jeszcze niedojrzałe oliwki są koloru zielonego. Po paru miesiącach na drzewie zmieniają barwę na ciemnofioletową i czarną.

Właściwości oliwek

Oliwki są źródłem takich witamin jak: A,B,C i E, które pozwalają walczyć z wolnymi rodnikami, oraz takich pierwiastków jak: żelazo, fosfor i potas. Zawierają również błonnik, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. Ich systematyczne spożywanie może pomóc szybszej regeneracji wątroby.

Oliwki mają działanie odchudzające, gdyż w skuteczny sposób hamują apetyt na słodycze. Dodatkowo te niepozorne owoce, dzięki zawartej w nich miedzi, działają przeciwbólowo, więc są pomocne w leczeniu lub niwelowaniu skutków bólu głowy. Zawarta w oliwkach witamina E (witamina młodości), sprawia, że poprawia się jędrność skóry (wzrasta poziom jej nawilżenia), stan włosów i paznokci. Oliwki są także silnym afrodyzjakiem, dzięki czemu uchodzą za symbol młodości i płodności.

Niedojrzałe? Najlepsze!

Zielone oliwki to po prostu niedojrzałe owoce, które muszą być zebrane w najbardziej odpowiednim momencie. Pochodzący z Sycylii i Kalabrii przepis na oliwki  "zgniecione", marynowane w solance, podawane jako przystawka lub dodatek do aperitifów został rozpowszechniony w całej Italii. W Toskanii zielone oliwki obowiązkowo stosowane są jako dodatek do półmiska wędlin. Oczywiście oliwki to cichy bohater włoskiej pizzy oraz główny składnik dań z mięsa (wołowina z oliwkami, królik w oliwkach i wiele innych) . Zielone oliwki mają znacznie mniej kalorii niż czarne i dlatego są chętnie dodawane do sałatek i innych ?letnich? przystawek.

Istota kuchni śródziemnomorskiej

Jedząc czarne oliwki nie myśl o tym, że mają dużo kalorii, gdyż w zamian oferują bardzo dużo energii, soli mineralnych oraz fenoli (bardzo pomocnych w walce z cholesterolem i chorobami serca). Liczne przepisy z czarnymi oliwkami od prostych oliwek w solance aż po słynny sos "putanese" sprawiają, że bardzo szybko stają się niezbędne w naszej kuchni.

Rodzaje włoskiej oliwy

Smak włoskiej oliwy jest niespotykany, ale też różny w zależności od regionu. W rzeczywistości, zależy od procesów metabolicznych zachodzących w roślinach i rodzaju użytych oliwek. Oto olejarnie z okolic Bari produkują oliwę o charakterystycznym złotym kolorze i słodkim aromacie z posmakiem migdałów. Z kolei oliwa z Toskanii, jest w smaku bardzo owocowa. Z majestatycznych drzew oliwnych z wybrzeża Ligurii pochodzi oliwa uważana za najbardziej delikatną w Italii. Oliwy z Sycylii są bardzo intensywne z wyczuwalną nutą ziół i karczocha, a te z Kalabrii o mocnej testurze.

Będąc we Włoszech nie unikniesz spotkania z oliwkami. Oliwa z oliwek zostanie podana na stół przy każdym posiłku. Jeśli do tej pory ich nie pokochałeś, to staraj się je chociaż polubić - bez nich włoska kuchnia byłaby smutna i pozbawiona wyrazu. I pamiętaj, że co dziesiąta oliwka na świecie pochodzi z Włoch!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij