Niepowtarzalny smak Toskanii

2016-09-27
Niepowtarzalny smak ToskaniiPlanując zwiedzanie urzekającej Toskanii, w szczególności proponujemy odwiedzić cztery miejsca, w których po pierwsze - produkuje się słynne na całym świecie wina, a po drugie ? znajdują się tam restauracje, które powinien odwiedzić każdy miłośnik prawdziwej włoskiej kuchni.

San Gimignano - tam powstaje Vernaccia, jedno z najbardziej prestiżowych i najstarszych białych win włoskich.
Montepulciano - z bardzo cenionym i dostojnym Nobile di Montepulciano.
Montalcino - dumne z produkcji rubinowego Brunello di Montalcino.
Scansano ? stąd pochodzi wyraziste Morellino di Scansano.

Gdzie pójść w San Gimignano?

San Gimignano to miasteczko wież, zwane średniowiecznym Manhattanem, gdzie góruje 52 metrowa Torre Grossa. Tu znajduje się też jedna z najsłynniejszych lodziarni we Włoszech ?Gelateria Dondoli?. Koniecznie znajdź czas, aby do niej zajrzeć i spróbować lodów oczywiście z recepturą opartą na winie: Zabaglione di Vin Santo (krem zabajone z winem Vin Santo) i Sorbetto di Pompelmo Rosa e Spumante di Vernaccia (sorbet z czerwonym grejpfrutem i winem musującym).

Nie może Ciebie też zabraknąć w restauracji Da i' Mariani (Via Quercecchio 19). Dlaczego to miejsce jest wyjątkowe? Da i' Mariani na pierwszy rzut oka to po prostu 6 stołków i trzeba mieć szczęście, żeby trafić na wolne miejsce. Jednak warto czekać! Nie znajdziesz tam klasycznych dań włoskich, tylko tradycyjne, toskańskie wyroby podane jako antipasti na deskach przykrytych serwetkami z papieru. Skosztuj tam toskańskich wędlin (finocchiona, salami, capocollo), sera pecorino z miodem z trufli z dodatkiem doskonałych panini. Skosztuj również suszonych pomidorów, bakłażana w oleju, świeżych pomidorów z rukolą i fig. Do pełni szczęścia uracz się schłodzoną Vernaccią. Co na deser? Zamów słynne cantucci, kruche i chrupiące ciasteczka z dużą ilością siekanych migdałów i maczaj je w Vin Santo, słodkim, likierowym winie produkowanym z suszonych winogron. Tego smaku nie da się zapomnieć...

Gdzie pójść w Montepulciano?

Na początek skieruj się na Piazza Grande, leżącym w sercu miasteczka plac, gdzie skupia się życie mieszkańców i turystów. Poczujesz niesamowity klimat tętniącego pozytywną energią miejsca.

Kiedy zgłodniejesz, ugości Cię restauracja La Pentolaccia (Via di Voltaia Nel Corso, 86). Bardzo mała, prosta restauracja położona w labiryncie wąskich uliczek Montepulciano. Usiądź na zewnątrz, abyś mógł podziwiać zapierające dech widoki starego miasta, chłonąc atmosferę typowego toskańskiego miasteczka. Jedzenie jest proste, ale niezwykle smaczne. Mimo, że to region słynący z produkcji Nobile di Montepulciano i powinieneś spróbować tego wybornego wina, zdecyduj się tez na degustację wina białego. Dlaczego? Dlatego, że w tym wyjątkowym lokalu spotkacie ich wyśmienity, bogaty wybór. Poproś kelnera o polecenie któregoś z nich. Restauracja specjalizuje się w daniach rybnych, dlatego na przystawkę proponujemy ośmiornicę. Na pierwsze danie wybierz gnocchi z miętą, a na drugie Salmone al Forno (pieczonego łososia) lub prostą rybę z ziemniakami. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś!

Gdzie pójść w Montalcino?

Montalcino poznasz po górującej nad miastem, wzniesionej w XIV wieku potężnej twierdzy, która chroniła miasto przed najeźdźcami. Obecnie znajduję się tam enoteka La Fortezza di Montalcino, gdzie można delektować się smakiem Brunello di Montalcino. Za kilkanaście euro dostaniesz do degustacji trzy kieliszki Brunello di Montalcino z różnych roczników w towarzystwie pysznych toskańskich wędlin i serów. Poznasz jego historię i dowiesz się jak smak wina zmieniał się na przestrzeni lat.

Restauracja Il Grifo (Via Giuseppe Mazzini 18). Niewielka, ale ładna i zadbana restauracja w historycznym centrum Montalcino. Oczywiście będąc w Montalcino trzeba popróbować wina Brunello, ale można poprzestać na łagodniejszym dla kieszeni Rosso di Montalcino. Delektując się winem i czekając na główne dania, spróbuj grzanek z serem pecorino. Na pierwsze danie proponuję przepyszny makaron Pici del Grifo (czosnek, chilli, pieprz, pietruszka, anchois i świeże pomidory). Doskonałe są też inne makarony, np. tagliatelle z sosem z dzika, lasagne z borowikami i truflami czy gnocchi cztery sery. Na drugie danie zamów słynną Bistecca alla Fiorentina, czyli stek z polędwicy i rostbefu rozdzielonych kością. W Toskanii jest to mięso słynnej rasy krów Chianina, co powoduje, że stek ma niepowtarzalny smak i aromat. Na deser oczywiście niezapomniana Crema Catalana. To tradycyjny kataloński deser, przygotowywany z mleka, cytryny, żółtek, cynamonu oraz mąki kukurydzianej, pokryty karmelizowanym cukrem. Pomimo, że przepis pochodzi z Hiszpanii, deser jest to bardzo popularny we Włoszech.

Gdzie pójść w Scansano?

Do Scansano najlepiej przyjechać w ostatni weekend września, kiedy odbywa się Festa di Vino, pełna lokalnych przysmaków i wspaniałego wina.

Taverna Il Rifrullino (via Marconi 11). Niewielka, rodzinna restauracja ulubiona wśród rodowitych mieszkańców. Klimatyczny wystrój ?starej piwniczki?, zabawna i przyjazna atmosfera i co najważniejsze - przyjazne ceny spowodują, że będziesz chciał tu wrócić. Bardzo dobre wina, w tym oczywiście Morellino di Scansano, ale jest serwowane również wino domowe (vino della casa) też smaczne i w dobrej cenie kilku euro za litr. Oczekując na posiłek dostaniesz rustykalny chleb z miejscową oliwą z oliwek. Na przystawkę proponuję deskę wędlin i serów z pysznym dżemem figowym. Na pierwsze danie wybierz specjalność tawerny - papardelle z sosem z zająca, a na drugie gulasz z dzika z dodatkiem warzyw z patelni. Zwieńczenie wieczoru to tiramisu i prawdziwe espresso z kawiarki moka.

Te stare, pełne zabytków miasta opisane są w wielu przewodnikach. Odkrywając ich piękno, przystań w każdej z tych wyjątkowych restauracji. Prawdopodobnie smak potraw zapamiętasz nawet dłużej niż zapierające dech w piersi widoki...

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij