Inbriago - "pijany" ser

2016-06-22
Inbriago - "pijany" ser

Dzisiaj o Inbriago - "pijanym" serze. Ten ser jest bardzo szczególny. Można go nazwać dzieckiem wojny i wydarzeń związanych z I Wojną Światową. To nieślubne dziecko, ale jeden z tych skarbów kuchni włoskiej, który jest połączeniem pomysłowości i potrzeb ludzkich.

Historia Inbriago

Sposób produkcji sera Inbriago bierze swoje początki z tego, co wydarzyło się w Sinistra Piave Treviso podczas odwrotu z Caporetto. Ukryto przed głodnymi żołnierzami wojsk Austro-Wegier formy sera w wytłoczynach z wina. Uznano, że lepiej mieć ser o zepsutym smaku niż głodować. Wróg wiedząc, że wytłoczyny to odpad z produkcji wina nie szukał tam żywności. Po zażegnaniu niebezpieczeństwa ser odzyskano. Okazało się, że zmienił się kolor skórki na ciemno-fioletowy, a ser poprzez kontakt z winem uzyskał niezwykły aromat. Uzyskano wspaniały ser o pikantno-owocowym smaku. Z biegiem lat, w wyniku nowych doświadczeń Inbriago nabierał wyrafinowanego smaku i stał się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Wytwarzanie Inbriago

Ser wytwarzany jest tylko z naturalnych składników krowiego mleka, podpuszczki i soli. W czasach dzisiejszych niepowtarzalny smak sera uzyskuje się poprzez zanurzenie form sera na okres 30 dni w odsączonych wytłoczynach z wina pochodzących wyłącznie z winnic w Trentino. W tym czasie na serze tworzy się charakterystyczna skórka w kolorze oberżyny a ser nabiera charakterystycznego aromatu.

Pozostało nam tylko otworzyć butelkę dobrego wina, na przykład Morellino di Scansano, oczywiście z naszego sklepu i delektować się niepowtarzalnym smakiem Inbriago - "pijanego" sera.

Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij