Dita della strega - upiorny deser na Halloween.

2016-10-31
Dita della strega - upiorny deser na Halloween.Na świętowanie nocy Halloween proponujemy przygotować efektowny deser Dita della Strega - Palce Czarownicy. Taki tematyczny, a zarazem smakowity deser idealnie wpisze się w konwencję domowej imprezy Halloweenowej.

Upiornie brzmiące ?Palce Czarownicy? to tak naprawdę przepyszne ciasteczka maślane, wykonane z prostych składników, takich jak mąka, masło, jaja, cukier, wanilia i szczypta proszku do pieczenia. Palce będą bardziej wiarygodne, gdy ?paznokcie? ozdobimy czerwonym dżemem.

Składniki:

- 100 g masła
- 280 g mąki pszennej 00
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecamy Paneangeli Lievito Pane degli Angeli)
- 1 jajko
- migdały (na paznokcie)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- dżem truskawkowy (polecamy dżem Zuegg)

Te oryginalne składniki nadadzą deserowi prawdziwie włoskiego smaku, a przecież wiemy, że żadne słodycze nie dorównują tym włoskim!

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cukier puder, olejek waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Składniki zagnieć wstępnie w misce tworząc kulę, a następnie kontynuuj zagniatanie ciasta na stolnicy aż będzie gładkie i jednolite.
Z ciasta uformuj wałek grubości 1-2cm i podziel je na na około 20 małych kawałków. Wyrób każdy kawałek dłońmi i uformuj na kształt palca. Ostrym nożem zrób nacięcia, tak jak na prawdziwych palcach (odpowiednio 2 i 3) i wciśnij na koniec ?palca? połówkę migdała. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż  na nim ?palce?,  zachowując odstęp około 3 cm. Piecz ciasteczka w temperaturze 180°C we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Wyjmij blachę, niech ciasteczka trochę ostygną. Jeśli z  niektórych ciasteczek odpadły migdałowe dekoracje, przyklej je dżemem, a wokół pozostałych ?paznokci? ukształtuj z dżemu czerwone obwódki.

Życzymy straszliwego Halloween! ;)
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij