Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe.

2016-10-10
Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe.Zajadasz się pysznym carpaccio wołowym? Tak potocznie nazywamy mięso użyte do tego dania. Tak naprawdę, to na prawdziwe włoskie carpaccio używa się mięsa Carne Salada del Trentino, co w dosłownym tłumaczeniu brzmi ?mięso solone z Trentino?. Czym jest Carne Salada i jak powstaje? Dowiesz się z tego wpisu. Dodatkowo podajemy też parę przepisów kulinarnych.

Trochę historii

Carne Salada to tradycyjne wędlina z regionu Trentino na północy Włoch. Początki sięgają XVI wieku. Trentino było granicą lądową i pobierano tam cło za tranzyt towarów. Cło za przepędzane stada bydła pobierane było w postaci ubitych na miejscu zwierząt i powstawała duża nadwyżka świeżego mięsa, które trzeba było jakoś zakonserwować. Tak powstało Carne Salada (solone mięso). Początkowo solono całe połacie mięsa, ale przez wieki produkt stawał się coraz bardziej wyrafinowany i zaczęto wytwarzać je wyłącznie z najlepszych części wołowiny. Mięso, które proponujemy pochodzi z firmy Casa Largher, gdzie produkowane jest od piętnastu pokoleń według niezmiennej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Kilka składników i dużo czasu

Najważniejsze jest mięso, starannie wyselekcjonowane z najbardziej szlachetnych partii udźca wołowego. Surowe mięso, naciera się solą morską, pieprzem i przyprawami. Następnie umieszcza się je w zamkniętym pojemniku, gdzie marynuje się przez około 30 dni, a co dwa dni jest ręcznie ?masowane?. Dzięki temu Carne Salada stopniowo w sposób naturalny nabierała smaku i aromatu. Proces produkcji jest niezmienny od wieków, tylko drewniane pojemniki zostały zastąpione przez kontenery wykonane z bardziej nowoczesnych i higienicznych materiałów.

Królowa żywieniowych tabel

Tylko 100 kalorii na 100g i do tego tylko 1%  tłuszczu powoduje, że dania z Carne Salada są zdrowe i niskokaloryczne. Mimo, że sól jest w nazwie produktu, to solenie związane jest tylko z procesem konserwacji. Dlatego dobre Carne Salada jest w smaku lekko słodkie.

Surowe czy przetworzone?

Dawniej Carne Salada spożywano pieczone lub smażone. Dzisiaj to wykwintne mięso trafia na stoły surowe w formie carpaccio lub popularnego także u nas tatara. Carpaccio z rukolą, parmezanemoliwą z oliwek i sokiem z cytryny wszyscy znają, dlatego poniżej przedstawiamy dwa mniej znane przepisy.

Carne Salada in Carpaccio con Mele (Carpaccio z jabłkami)

Doskonały przepis na pożywne, mięsne danie. Jeśli jednak zmniejszysz ilość mięsa o połowę stanie się idealną przystawką na letnie upały.

Składniki na 4 osoby:
- 480 g carne salada (pokrojone tak jak na carpaccio)
- 1 jabłko (obrane i pokrojone na zapałki)
- 80 g sera grana padano (pokrojonego w płatki)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Na półmisku ułóż plastry mięsa, dodaj jabłko, polej oliwą, przypraw solą i pieprzem do smaku, posyp płatkami sera i podawaj.

Carne Salada e fagioli (Carne Salada z fasolą)

Składniki na 4 osoby:
- 200 ml oliwy
- 3-4 łyżki octu winnego
- 1 cebula
- 500 g fasolki borlotti (z puszki)
- sól
- pieprz
- 4 plastry carne salada (grubsze niż na Carpaccio)

Przygotowanie:
Do miski wlej ocet winny, dodaj sól, pieprz i stopniowo mieszając wlej oliwę. Następnie dodaj fasolę i drobno posiekaną cebulę. Rozgrzej oliwę na patelni i krótko podsmaż mięso z obu stron. Na koniec przełóż usmażone mięso na talerz, obok połóż przygotowaną fasolkę, polej oliwą i podawaj ze świeżym chlebem.
Pokaż więcej wpisów z Październik 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij