Bruschetta z mozzarellą na ciepło

2016-07-14
Bruschetta z mozzarellą na ciepło


Bruschetta Calda Con Mozzarella


Często najprostsze rzeczy kryją dość nieoczekiwane wartości. Idealnym tego przykładem w kuchni włoskiej jest bruschetta. Jak wszystkie najlepsze dania na świecie powstała z biedy. W przeszłości była z pewnością jedną z ulubionych potraw miejscowych rolników, głównie dlatego, że dawała nowe życie czerstwym chlebom. Uprawiana w dawnej Italii pszenica, oliwki z gajów oliwnych i miejscowe wino przez wieki były nie tylko wysyłane statkami w inne rejony Cesarstwa Rzymskiego i dalej w świat, ale także podstawą wyżywienia mieszkańców tych ziem. Dlatego też pierwsze składniki bruschetty to chleb i oliwa z oliwek. Znacznie później, w XVI wieku, przepis na bruschettę został wzbogacony dzięki przywiezieniu z kontynentu amerykańskiego pomidora. Warzywo to diametralnie odmieniło europejską kuchnię. Wtedy powstała najbardziej znana bruschetta z pomidorami i bazylią. W dzisiejszych czasach możliwość korzystania z droższych i urozmaiconych składników sprawia, że kombinacje smaków i kolorów tego prostego dania są praktycznie nieograniczone.
Zazwyczaj bruschetta, to grillowane kromki chleba, nacierane czosnkiem i nakładane później pozostałe produkty. Bruschetta Calda Con Mozzarella, to przepis na bruschettę, w której składniki zapiekamy razem na chlebie. Wykorzystujemy pyszną mozzarellę di bufala, która wspaniale topi się na naszej grzance, a aromatyczne oregano roztacza swój zapach nad grillem.

Czas przyrządzania:
20 min
Kaloryczność: 403 kcal
Ilość: 4 porcje

Składniki:

400 g mozzarelli di bufala,
4 kromki chleba do bruschetty,
oregano,
sałata,
4 pomidory,
oliwa z oliwek,
sól morska,
pieprz


Przygotowanie:

Układamy na talerzu postrzępione liście sałaty, a następnie pokrojone w kostkę pomidory. Do miseczki wkładamy pokrojoną na kawałki mozzarellę, dodajemy suszone oregano, polewamy oliwą z oliwek,  solimy i pieprzymy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy nasze kromki chleba krótko na grillu, lub patelni grillowej. Następnie odwracamy, nakładamy mozzarellę z miseczki i pieczemy chleb z drugiej strony. Grzanki układamy na talerzu z sałatą oraz pomidorami i natychmiast podajemy. Jeszcze tylko nalewamy do kieliszków dobrze schłodzone Prosecco i uczta gotowa.

Pamiętaj:

Tworząc różne warianty bruschetty nie należy zapominać, że jest to danie proste. Naszym zdaniem wersje bardziej rozbudowane, nie muszą być złe, ale siła bruschetty wynika z tego, że czujemy doskonale smak każdego z niewielu składników.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij